Szigliget

Kaposvár, Csiky Gergely Színház
1953, Szigliget, Alkotóház. Itt inspirálódnak áldott nyugalomban a magyar irodalom nagyjai: Füst Milán, Illyés és Kassák, vagy a méltán elismert Boncz, Lukics és Tarló. Csend, idill, termékeny magány és alkotómunka lenne...
...ha nem hiányozna az írógépről a w betű, valamint a rádióról a bekapcsoló gomb. Ha lenne fűtés a szobákban, ha éjszakánként nem riadnának fel az író urak a magyar szerelmi líra legszebb képviselőnőjének sikolyaira, ha szenvedéllyel és elhivatottsággal mindenki csak a szinonimákkal bíbelődne, és nem a másikról való jelentés lenne a hobbija, és ha a társalgóban elfekvő utazóládából nem kandikálna ki időről időre egy hulla lába. Még megnyugtatóbb lenne, ha ez a hulla nem mászna ki abból a ládából, hanem bent nyugodna szép csendesen, ahogy egy megbízható elvtárshoz illik. Vagy feléledne egyszer s mindenkorra, és interjút adna a hazánkba látogató olasz újságírónak abból az alkalomból, hogy fölterjesztették Sztálin-díjra (ő Rákosi elvtárs kedvenc költője – Majakovszkij és Puskin mellett).
 
De sajnos az élet – mint ahogy a költészet sem – ilyen egyszerű: a titkos jelentések összekeverednek, a hulla ki-be mászkál a túl- és e világ között, megérkezik a magyar szerelmi líra legszebb képviselőnőjének nem elhanyagolható mértékben féltékeny férje, a rettegett irodalomkritikus, valamint egy vak hadnagyhölgy az államvédelemtől. 
 
Hamvai Kornél parádés gabalyodását Balikó Tamás viszi színre, ami garantáltan fergeteges kikapcsolódást nyújt a komédiák szerelmeseinek. 
SZF
2011.02.22
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.