Csíksomlyói magyar passió

Sopron, Petőfi Színház
Húsvét közeledtével egy igazán az ünnephez méltó darabot mutat be a soproni Petőfi Színház társulata. Katona Imre: Csíksomlyói magyar passió című zenés misztériumjátékát élvezheti a közönség Pataki András rendezésében.
A zene a Ghymes együttes Kossuth-díjas tagjának, Szarka Gyulának a nevéhez kapcsolódik. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó, aki a legendás Győri Balett alapítója volt, jelenleg pedig a soproni teátrum tánctagozatának a vezetője. Ezek a nevek már garanciát jelentenek arra: egy nem mindennapi darabban, nem mindennapi megtisztulásban lehet majd részünk.
 
A produkcióban felhasznált nagypénteki misztériumok egykoron igazi népszínművek voltak. Professzorok írták, gimnazisták és felső iskolások bevonásával adták elő őket, a csíki, a gyergyói és a Székelyföld távolabbi vidékeiről is odasereglő hallgatóság előtt. A szövegek a csíksomlyói ferences barátok lejegyzésében maradtak ránk. Az alkotók szándéka szerint az előadás választ keres arra is: mi az ünnep szerepe az egyes ember és egy közösség életében. A darab egyik érdekessége, hogy a dallamok orgonán és dobokon szólalnak meg, ez pedig a kortárs tánctechnikák felhasználására ösztönözték Demcsák Ottó balettművészt, koreográfust. A főbb szerepekben Horváth Andort, Savanyu Gergelyt és Diószegi Imolát láthatja a közönség. 
Róka
2013.03.18
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.