Inferno

Szeged, Szegedi Nemzeti Színház
A magát magyarnak valló, európai szellemiségű és egyetemes mester, Liszt Ferenc születésének bicentenáriumát, 2011-et az UNESCO Liszt-évnek nyilvánította, s ezt számos hangversennyel, megemlékezéssel ünneplik világszerte.
Így tesz a híres szegedi balettcsoport is: műveire írt táncjátékkal köszönti a nagy hagyományokat teremtő zeneszerzőt. Az Inferno a Dante-szimfónia I. tétele, melyről Hamburger Klára, a zongora szakon végzett, Liszt Ferencről könyvet író művész úgy fogalmaz: Lisztnek különleges, zseniális érzéke volt a pokoli látomások, a sátáni irónia zenei kifejezéséhez. A haláltáncok, Mefisztó-portrék egészen haláláig legnagyszerűbb alkotásai. Közéjük tartozik ez a Dante nyomán, nagy drámai erővel festett Inferno is.
 
Hogy miért éppen ez? Dante Isteni színjátékával, mint a romantika nemzedékének egyik alapművével Liszt az 1830-as években ismerkedett meg, s a fejében születő gondolatokat és szimfónia-ötleteket megosztotta Wagnerrel is, akinek aztán tanácsát meg is fogadta a szerző. Így lett kétfelvonásos a mű, melynek első tételét élvezhetjük az előadáson. A mai korszellemet ábrázolni vágyó koreográfiát a magyar zene szenvedélyességének hódoló Roberto Galván álmodta meg. 
 
hédi
2011.04.07
|
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.