Cseresznyéskert

Révkomárom, Komáromi Jókai Színház
Csehov Cseresznyéskert című drámáját ezúttal is egy orosz klasszikusokban jártas rendezőre, Martin Hubára bízta a Jókai Színház művészeti vezetése. Mondhatni, biztosra mentek, hiszen a rendező korábbi társulatával már színre vitte a darabot.
Akkor, 1997-ben a Cseresznyéskerttel megnyerték Prágában a Közép-Európai Színházi Fesztivált. Huba korábban rendezett már Csehovot Révkomáromban is, akkor a Három nővért vitte színre.
 
A mostani előadás Spiró György fordításában került a közönség elé, összevetve Vladimír Strnisko szlovák fordításával.  
 
E sorok írója is kipróbálhatta sok évvel ezelőtt, hogy milyen Jepihodov és Lopahin bőrébe bújni néhány jelenet erejéig a zalaszentgróti színész táborban. Most fájó szívvel konstatáltam, hogy kiváló „beugrókat” talált a helyemre a színház, hiszen Lopahint Tóth Tibor (a színház igazgatója), Jepihodovot pedig a kiváló komikus, Olasz István alakítja. Elsőként kellett volna említenem a darab főszereplőjét, a Ranyevszkaját magával ragadóan megformáló Bandor Évát.  
 
A dráma megírása óta számtalanszor volt aktuális Csehov története, amely az elveszett édenről (cseresznyéskert), egy valaha létezett csodás világ letűnéséről szól – nem csoda, hogy talán a legtöbbet játszott Csehov-mű került színre a Jókai Színházban. 
-kó -la
2011.05.05
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.