Csillagvitéz (Kalandozások Ihajcsuhajdiában)

Tatabánya, Jászai Mari Színház
Sütő András egy csodálatos, mesebeli világot teremtett ebben a színművében. Ez az életre keltett ország Ihajcsuhajdia, ami tulajdonképpen a Pokol, és amelynek a tekervényes útjait járja a darab főhőse: Csillagvitéz.
Az előadásban a tradicionális vásári bábjátékok hagyományait éppúgy megtaláljuk, mint a népmesekincsünk gyöngyszemeit. Csillagvitéz minden megpróbáltatást kiáll, minden akadályt legyőz, csakhogy a szerelmével egymáséi lehessenek. Az ízes erdélyi magyar nyelven megírt mese szereplői között ott találjuk Szent Pétert, sőt magát az Istent is, ahogy az Ördög és személyesen a Halál is megjelenik a történetben. Csillagvitéznek helyén kell lennie a szívének, hogy ezekkel a hatalmasságokkal is meg tudjon küzdeni. Szerencsére vannak segítői is, mint a pulikutyája, Hékás – aki miatt néha bajba is kerül.
 
A bábjátékban fontos szerep jut az állatoknak is, akik közül kiemelkedik a Varjú (gilisztás) figurája. Életről, halálról, szerelemről, boldogságról, pokolról és mennyországról, az élet nagy kérdéseiről szól a mese. Az ötletekkel teli, mesemotívumok gazdagságát felvonultató bábjáték a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös produkciójában látható.  
 
Higgyünk benne, hogy a szerelem mindent legyőz, de addig se feledjük a jelszót: majoránna! 
-kó -la
2011.12.16
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.