Finito

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Blondin Gáspár meg akar halni. Vagy ha nem is akar igazán, akkor sem lát más megoldást arra, hogy magával és a családjával valami jót tegyen. Nős, de gyermektelen, negyvennégy éves, jelenleg munkanélküli. Aztán hamar kirajzolódik...
...az is ebben az abszurd történetben, hogy miként lehet mindebből hasznot húzni, és hogyan lehet egy még meg sem történt halálesetet jól eladni, akár többször is. A válasz nyilván a média, mi más?
 
Tasnádi István színműve a „Magyar zombi” alcímet viseli, és ezzel máris közelebb kerülünk valamelyest Blondin Gáspár sorsának megértéséhez. Nem könnyű Blondin Gáspárnak lenni, főleg, hogy a versben elmondott történet előrehaladtával lassan kiderül: mire ő maga már visszakozna a leendő öngyilkosságtól, addigra környezete meglátja saját hasznát az eseményekben.  
 
A Finito természetesen groteszk magyarországi korrajz, másrészt gazdag kulturális-színházi utalásrendszerével olyan szerzőket és műveket idéz meg, mint Molière, vagy a mű alapjának tekintett Az öngyilkos Nyikolaj Erdmanntól; és ehhez jön még hozzá a különböző televíziós show-műsorok világa.  
 
A darab Csuja Imre főszereplésével vált ismertté, a fehérvári változatban Tűzkő Sándor játssza a „főhőst”. 
Sax Pál
2011.10.19
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.