A születésnap

Szombathely, Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Előadói esteket, rendhagyó nyílt napot, kötetlen beszélgetéseket, közös nosztalgiázásokat és vadonatúj premiereket találunk a Ferrum Színházi Társulás őszi, jubileumi programsorozatában. A szombathelyi amatőr társulat idén ünnepli…
...fennállásának 35. évfordulóját, és a jeles alkalomból nem csak volt és jelenlegi tagok, hanem a közönség is kiveheti a részét.
 
December 1–2-án a Weöres Sándor Színházban mutatják be Harold Pinter: A születésnap című darabját. A három éve elhunyt angol író munkásságát 2005-ben irodalmi Nobel-díjjal ismerték el. Az indoklás szerint: „színdarabjaiban feltárta a hétköznapok fecsegése alatt tátongó mélységeket, és behatolt az elnyomás zárt térségeibe.” A születésnap az abszurd dráma műfajának egyik veretes darabja, amely újabb bizonyíték arra, hogy a Ferrumtól nem állnak távol a merész, avantgárd, kíséreti jellegű előadások.  
 
A Pinter-darab aktuálisabb, mint valaha. A mai világunkban minden bizonytalan, nincs egy fix pont. Körülvesz minket az ismeretlen, amelytől mindannyian félünk. Nincs igazodási pontunk, rettegésben élünk, és hogy ezt palástoljuk, egy kicsit agresszívabbá válunk, és megpróbálunk másokon uralkodni. Aztán egyszer csak alakot ölt a félelmünk, és már nem tudunk ellene tenni semmit. Olyan ez, mint egy félelemmel teli rossz álom, amiben kiszolgáltatottakká válunk, és csak vergődünk addig, amíg felébredünk. De vajon felébredünk-e? 
krizsu
2011.12.01
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.