Berenice/Egy kis Marivó

Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed
Duplapremierre invitálnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves színészhallgatói: Máté Gábor osztálya ugyanis két XVII–XVII. századi darabot álmodott egybe, Jean Racine 1670-es tragédiáját, a lírai hangvételű Berenice-t...
...és Pierre de Marivaux 1730-ban született szerelmi komédiája, A szerelem és véletlen játékai szabadabb feldolgozását, Egy kis Marivó címmel.
 
Ami közös a két műben – mely így egyazon előadás első, ill. második felvonását alkotja –, az a szerelem témája, továbbá ennek társadalmi pozíciókkal való kapcsolata. Míg a Berenice-ben származása miatt nem lehet egymásé a két főhős, Titus és az „idegen származású” Berenice, addig az Egy kis Marivóban a szülők által összeboronált fiatalok inkognitóban szeretnék megismerni egymást a (kényszer)házasság előtt, így ruhát és szerepet cserélnek szolgálójukkal. 
 
csokinyúl
2011.12.06
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.