Kispolgárok

Budapest, Katona József Színház
A hazug kispolgári ideológia színpadi közegbe helyezett direkt arculcsapásával Gorkij Csehov nyomdokain haladva kívánt hatást gyakorolni az öntudatosuló orosz munkásosztályra, mely ekkorra már pattanásig feszült állapotba hergelte magát.
Az 1902-ben született Kispolgárok című dráma a korabeli élet valósághű ábrázolásával és szókimondó kulcsfiguráival a tömegek számára is dekódolható formában világított rá a csődöt mondott rendszer visszásságaira. Hősei már nem csak csendben agonizáltak a gyümölcsfák tövében, hanem tevékenyen fel is léptek igazukért.
 
A darab aktualitását azonban sokkal inkább a családi mikrokörnyezet generációs egymásnakfeszülése adja, mely ideológiai nézeteiktől függetlenül a mai néző számára is alapvető emberi kérdéseket vet fel.
 
Régi és új nemzedékek, akik véletlenül sem beszélik ugyanazt a nyelvet, magányos és kétségbeesett lények mind a két oldalon. Ez a generációs szakadék pedig fikarcnyit sem csökkent Gorkij óta, sőt...
 
 
macsek
2012.01.17
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.