A kétbalkezes varázsló

Kecskemét, Katona József Színház
2012 márciusától délutánonként újra gyerekzsivajtól lesz hangos a kecskeméti Nagyszínház. Ezúttal Fitzhuber Dongó, a kétbalkezes varázsló kalandjait követhetik nyomon kicsik és nagyok – egy lakótelepen. Meglepő a helyszín, igaz?
Pedig egy lakótömb is lehet varázslattal teli! A díszlet egyszerű: A friss diplomás mágus a betondzsungel közepén próbálja becsalogatni az embereket a KáVéba, vagyis a Központi Varázslóirodába. A hely tényleg teljességgel varázstalannak tűnik; ám fenekestül felfordul a világ, amikor kiderül, hogy Éliás Tóbiás, fiatal helyi lakos nem hisz a mesékben… A nagy kalandban végül még egy ajtó is táncra perdül!
 
A próbák alatt az alkotók maguk is gyerekekké váltak. Az igazgató, Cseke Péter (az előadás rendezője) kedves gyermekkori történeteket mesélt, Decsi Edit ugrabugrált a folyosón, Trokán Nóra dudorászott a függöny mögött, és mindenki nevetett. Mert mesejátékot készíteni óriási öröm: kiszakít a hétköznapokból, önfeledt játékra buzdít, és valóban hat a kedélyállapotra. Ugyanakkor hatalmas a nyomás, hiszen a gyerekekből álló közönség mindig őszintén reagál arra, amit lát. 
 
„A gyerekek nem hazudnak, bennük még nincs meg a megfelelési kényszer. Így a nekik szánt előadásokban nagyon résen kell lenni, és folyamatos intenzitással kell játszani, mert ha észreveszik, hogy nem adsz bele mindent, azt a maguk módszereivel, de azonnal jelzik. Nekem pedig különösen fontos, hogyan reagálnak az apróságok a nézőtéren. Úgyhogy nincs más választásunk, jónak kell lenni, és azt gondolom, hogy ez egy nagyon színes és pörgős előadás lesz.” – nyilatkozta az előadás címszereplője, Kiss Zoltán.  
 
Az alkotók pedig valóban mindent megtesznek azért, hogy elbűvöljék a publikumot. Lesz zene (sok), lesz varázslat (több – ennek érdekében még városunk egyik bűvésze is besegít), és lesz móka (még több) meg kacagás (legtöbb). Még a nagyszülők is remekül fognak szórakozni, ha elkísérik unokáikat Békés Pál A kétbalkezes varázsló című remekművére! 
 
 
Forrás: Kecskeméti Katona József Színház 
2012.03.08
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.