Caligula helytartója

Révkomárom, Komáromi Jókai Színház
A darab a Ceausescu rezsimben íródott, és a Római Birodalom egyik tartományában játszódik. Még ma is aktuális, ez a mi demokráciánk kritikája is egyben. Mit tehet meg a hatalom a leigázottakkal? A parancs: bevinni a császár szobrát a zsidó templomba.
Ez a zsidó elöljárók szerint lehetetlen, a helytartó pedig utasítást kapott erre a császártól: tehát muszáj.
 
Tóth Tibor ezúttal nem igazgató, hanem helytartó: Petroniust, a rómait alakítja, aki egyszerre kemény katona és gondolkodó, gyötrődő, lelkiismeretes ember. Papp Zoltán, az egyik legszebb orgánumú magyar színész, mély átéléssel jeleníti meg Barakiást, a zsidó főpapot. A népéért érzett felelősségvállalása tudatában, okos érvekkel meggyőzi a helytartót arról, hogy halassza el a szobor bevitelét a templomba, cserébe a zsidók ajándékokat és kincseket küldenek Caligulának. Mokos Attila remekel Decius, a léha főrangú római szerepében. Béres Attila rendezésének egyik csúcspontja, amikor Probus (Tóth Károly) a császári katonatiszt rappelni kezd, miközben mai szlovák és magyar politikusok fotóit és videórészleteit látjuk. Horesnyi Balázs díszlete futurisztikus és rideg, dramaturgiailag fontos pillanatokban gurulnak és zuhannak be a térbe a hatalmas, kék és ezüstszürke ülőlabdák.  
Sinkó Gyula
2012.04.06
|
(4 kép)
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.