Magyar Elektra

Sopron, Szent György Plébánia
A Soproni Petőfi Színház Társulata előadásában Bornemisza Péter Magyar Elektra című tragédiáját élvezheti a közönség.
A görög drámák az emberi lélek elé remek tükröt tartanak, éppen ezért számos átdolgozásuk született az évszázadok alatt. Ezek egyike a Bornemissza Péter által 1558-ban megírt Magyar Elektra, melynek eredeti címe: Tragoedia magyar nyelven az Sophocles Electrájából. Az akkor még ifjú alkotó tollából eredeti mű született. „Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad” – jellemezte a tragédiát Schöpflin Aladár a múlt század elején.
 
Bornemisza Péter egykoron így ajánlotta az olvasók figyelmébe munkáját: „Ez játékot kigyelmetek oly mulatságnak vélje, kibe emberi életnek módja jó erkölcsre igazittatik. Kiben meglátjátok az Görögországnak hatalmas királya és királyné asszonya mely röttenetesen undokságukért fizetnek. Noha ez pogány írásból magyar nyelvre fordíttatott, de Szent Pál mondásaként, minden írások az mi hasznunkra írattak…” 
 
Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László kelti életre Bornemissza művének szereplőit, a rendezés a neves szakember: Katona Imre nevéhez fűződik. 
 
A.
2013.01.16
|
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.