Egy elsurranó patkány

Kőszeg, Egykori téglagyár barakkja
Gergye Krisztián rendezésében (és koreografálásával) kísérleti bemutató és emlékest lesz az egykori kőszegi téglagyár barakkjában július 27-én és 28-án: a Kőszegi Várszínház, a Nemzeti Színház és a Gergye Krisztián Társulat közösen adja elő…
…az Egy elsurranó patkány című előadást. A különös helyszínen látható produkciónak a szerző halálának első évfordulója ad alkalmat. Kristóf Ágota Kossuth-díjas magyar származású svájci író. A francia irodalomkritika Becketthez és Ionescóhoz hasonlítja, a XX. század végének egyik legfontosabb alkotójának nevezi.
 
Kilenc évesen költözött családjával Kőszegre, Szombathelyen végezte el a gimnáziumot. Első verseit tizennégy évesen írta. 1956-ban férjével – korábbi történelemtanára – és néhány hónapos kislányával Svájcba emigrált. Miután megtanult franciául, azon a nyelven írt, eleinte hangjátékokat, színdarabokat, később elbeszélő műveket. Az Egy elsurranó patkány a Mindegy című kötetében jelent meg. 
 
Impulzus a darabhoz: „Alszom, de azért figyelek. Soha nem fogom megtagadni a meggyőződésemet. Az eszméket, amelyekért feláldoztam a fiatalságomat, a családot! Én embert is öltem az ideálomért, uraim. Aljas dolgokat is elkövettem az ideálomért. Mindent megtettem érte, igen. Elárultam volna az anyámat, eladtam volna a gyermekeimet. Ha lettek volna.” – Mélyebb élmény a várszínházi előadáson szerezhető be. 
 
gomba
2012.07.26
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.