Nem tehetek róla, de nekem a svéd filmről kapásból valami borongós, depressziós, az életkedv utolsó cseppjét is elszívó alkotás jut eszembe, pedig – ki hinné – északi barátainknak humorok is van. Nekik köszönhetjük például...
...minden idők egyik legjobb vígjátékát, az abszurd humor netovábbját, a Picasso kalandjait, amihez képest még Monty Pythonék is szürke nyárspolgárnak tűnnek. A kultfilm színpadi feldolgozása a Pécsi Nemzeti Színházban tekinthető meg.
 
A történet Pablo Picasso (Hajduk Károly alakításában) életét mutatja be – a történelmi hitelesség és valósághűség legkisebb igénye nélkül. Ebben a groteszk, abszurd világban semmi nem az, aminek látszik - ahogy Picasso művészetében sem. Rajta keresztül pedig olyan kortársak is megkapják a magukét, mint Hemingway, Van Gogh vagy Rousseau. A darab legnagyobb erőssége azonban – ahogy a filmmé is – hogy a viccáradat nem válik öncélúvá: a dolgok mélyén nagyon is szomorú történet ez. Olyan chaplinesen.  
 
A balettkar tagjaival is kiegészülő pécsi társulatnak – többek között Köles Ferencnek, vagy Stubendek Katalinnak – igazi jutalomjáték ez, a film szerelmesei pedig végre megismerhetik, hogy miről is szólt Sirkka, a finn dizőz dala.  
kaamir
2012.11.13
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.