Vasárnap 16:48

Budapest, Bárka
A bűn és bűnhődés témakörében Dosztojevszkij után már elég nehéz újat mondani, Ödön von Horváth A végítélet napja című művében azonban egészen korrekt kísérletet tesz erre. Bár a lényeg itt nem is az újdonságon van, sokkal inkább a formán...
...és a stíluson, melyek a darab drámai és morálfilozófiai mélységei mellett egy jól működő krimit is életben tudnak tartani.
 
A történet szerint egy vasúti váltóőr gondatlanságból elkövetett tömegszerencsétlenséget okoz, felmentik a felelősség alól, de a saját lelkiismeretével egyszerűen képtelen elszámolni, így marad az önmarcangolás és a finomra hangolt elmebaj. Menet közben pedig egy ijesztő társadalmi modell képe is kirajzolódik előttünk, melyben a gerincet nyomokban sem tartalmazó filiszterek egy csoportja próbál igazságot tenni a közösséget érintő, súlyos erkölcsi kérdésekben. A kísérlet persze totális kudarc, a tragédia elkerülhetetlen, innen már csak a végállomás következhet… a vágány mellett, kérjük, vigyázzanak! 
macsek
2012.10.09
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.