A tanú

Budapest, Thália Színház
Bacsó Péter 69-es kultmozija igazi elévülhetetlen darab, zseniális politikai karikatúra, mely annyira korpikánsra sikerült, hogy menetrendszerűen, még a bemutató előtt be is tiltották. A nagyközönség csak tíz évvel később láthatta...
...de a metsző kritikai él és az ezt demonstráló szatirikus hangvétel még ekkor is ütött rendesen. A Rákosi-korszak koncepciós pereit megidéző alkotás azóta igazi klasszikussá érett, mondatai szállóigékké, hősei pedig emblematikus karakterekké nemesedtek. Ugyan ki ne emlékezne azokra a legendás kijelentésekre, mint hogy „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik”, „az élet nem habostorta”, vagy „hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának”? A Thália Színház jóvoltából most a színpadon is újrapörgethetjük Pelikán elvtárs sztoriját. A szövegkönyv Hamvai Kornél, míg a rendezés Balikó Tamás érdeme, a főszerepekben pedig olyan nagyszerű színészeket láthat a közönség, mint Csányi Sándor, Schmied Zoltán, Szombathy Gyula és Cserhalmi György.
macsek
2012.12.03
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.