Sirály - A Csehov árnyékában

Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
A Csehov név ma már kulturális, színházi közhely, köszönhető ez részben annak, hogy amit a mai színházfogalomról tudunk, azt javarészt Csehovtól tudjuk. Így tehát bátran lehet rá hivatkozni a cselekmény nélküli színház...
...meg bizonyos elsülő pisztolyok kapcsán, mert lényegében még az is hallott róla, aki nem. Szerencsére azért időről időre találkozni lehet újszerű, ma is sokatmondó Csehov-interpretációkkal, és azon sem csodálkozunk, hogy a legújabb televíziós műfajok sűrűjébe is megpróbálják belehelyezni az eredeti szöveget.
 
A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház Sirály-előadása ugyanis az úgynevezett scripted reality műfajában próbálja újrajátszani a darab eseményeit. A scripted reality a valóságshow-k egyik újabb leágazása (mások szerint: tovább korcsosulása), amiben mintha ötvöznének mindent, ami jó (szörnyű) volt a korábbi változatokban, és sztárok helyett most hétköznapi embereket helyeznek nagyjából megírt élethelyzetekbe, hogy aztán tegyenek legjobb belátásuk szerint.  
 
Na, ekkor érkezünk vissza Csehovhoz, akinek a színháztörténet legizgalmasabb unalmas figuráit köszönhetjük, és Dömötör Tamás legújabb Sirály-koncepciójához. 
Sax Pál
2013.01.31
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.