Mirr-Murr, a kandúr

Veszprém, Veszprémi Petőfi Színház
Mindenféle különösebb konkrét társadalmi utalás nélkül is megállapíthatjuk, hogy a lecsúszott, kicsapott, az utcán élő, kóbor macskák élete régen sem volt egyszerű, ahogy bizony ma sem az. Kitaszítottság, megélhetési bűnözés...
...de mivel rátermett kandúrokról van szó, ez egyben némi vadromantikát és persze rengeteg kalandot is jelent. A Veszprémi Petőfi Színház aktuális előadása ugyanis ott kapcsolódik be a Csukás István-klasszikus történetfolyamába, amikor Mirr-Murr és Oriza Triznyák már elhagyták a szoba meleg biztonságát, és a város utcáin próbálnak boldogulni. Ez persze nem megy elsőre és magától, hiszen rengeteg elvárásnak kell megfelelni ahhoz, hogy az egyszeri utcalakó bekerülhessen a Kóbor Macskák Világszervezetébe. Le kell tenni például a három próbát, meg kell szerezni a titkos jelet, és csak ezután lehet elindulni a Nagy Odvas Kéményhez, ami a kóbormacskák világában minden bizonnyal maga a Kánaán, de hogy melegedni lehet benne, az biztos.
 
Mirr-Murr kalandjait közel tíz könyvön át követhettük nyomon, a hetvenes évek elején pedig több évadnyi bábanimációs-film készült belőle, amiket azóta is töretlenül ismétel a köztévé, nyilván nem véletlenül.  
Sax Pál
2013.02.28
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.