Mirandolina

Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
Carlo Goldoni mostanában mintha a legkedveltebb (már nem élő) komédiaszerzővé lépett volna elő, egymást érik a budapesti és vidéki bemutatók, bár a teljes életmű feldolgozásához évtizedek kellenének, százas nagyságrendű színműről van ugyanis szó.
A most Székesfehérváron látható darab, A fogadósnő vagy Mirandolina is jó néhány bemutatót megért már Győrtől Kecskemétig, nálunk pedig Tóth Ildikó, Szabó Győző és Quintus Konrád főszereplésével, Valló Péter rendezésében lesz látható.
 
Mirandolina fogadójában csupa férfi él, akik mind szerelmesek belé. Egy kivételével. Vajon Rippafratta gróf érdeklődését is fel tudja kelteni a fogadósnő? És ha igen, van-e célja vele? Komédia a szerelem és a megközelíthetetlenség hatalmáról” – foglalja össze a színházi tájékoztató, ám kérdés akad még bőven ezeken kívül is. A legfontosabb talán az, hogy Goldoni csípős humora, meghökkentő társadalomismerete és a műfajt megújító komédianyelve mennyire tud kifejezetten a mai nézőhöz szólni? Mennyire vagyunk már messze a 18. századtól? Erős tippünk, hogy nem is vagyunk olyan messze, és hogy a társadalmi problémáknak az a természetük, hogy nem megoldódnak, hanem bizony újratermelődnek. 
Sax Pál
2013.02.28
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.