Denevér

Budapest, Trafó
Mundruczó Kornél 2011-es hardcore-realityje (Nehéz Istennek lenni) és John Maxwell Coetzee Szégyen című regényének színpadra állítása után első lengyelországi rendezésében sem tudott leszakadni a „lehet-e büntetlenül Istent játszani” kérdésről.
Jelen esetben az asszisztált öngyilkosság etikai buktatóit futja körbe - karaktereit egy igazán szürreális és kegyetlen közegbe kényszerítve. Az egymás számára totál idegen szereplők azért gyűlnek össze egy leharcolt intézetben, távol az otthonuktól, hogy együtt búcsúztassák az óévet, felidézve ifj. Johann Strauss világhírű operettjét, A denevért. Az egész szeánsz pár napig tart csupán, de a kliensek a legnagyobb áldozatoktól sem riadnak vissza, csak hogy fogadják őket, idejüket és pénzüket nem kímélve, sőt a tisztességüket is kockára téve igyekeznek bekerülni a meglehetősen különös és bizarr szilveszteri buliba. 
 
Mundruczó díjnyertes dupla eutanáziasztorija egyszerre idézi meg a XIX. századi operett kispolgári, blőd miliőjét, és merül alá a realista színjátszás aktualitásokra reflektáló sűrűjébe. A groteszk váltások és nyomasztó felütések közben pedig járhat az agyunk: vajon meddig és milyen áron lehetünk urai a saját életünknek. 
 
macsek
2013.09.23
|
(16 kép)
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.