Magyar mesék

Budapest, Trafóklub Pince
Az Élet és Irodalomban rendszeresen megjelenő Fülkefor és vidéke meséi közül hetet mondd el az este folyamán Kari Györgyi színésznő. A kortárs népi performanszt bőrdudán kíséri Szokolay Dongó Balázs, a huszár szerepében Vati Tamás látható.
Parti Nagy Lajos 2011 áprilisában kezdte el írni a Magyar meséket, amelyek a mai napig rendszeresen megjelennek az ÉS Páratlan oldalán. „Ezek természetesen álmesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló teherbíró kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, hazanzák, glosszák a helyzet margójára. Okom bőven volt rájuk, célom velük csak annyiban, hogy egy hagyományos, mégis szabad műformába ,,becsatornázzam" az írói, állampolgári köz-érzetemet.”, monda az író a 2012-ben megjelent Fülkefor és vidéke című könyve kapcsán. A Magvető gondozásában megjelent kötet az első év 53 írását tartalmazza.
 
Fotó: Szilágyi Lenke
Fotó: Szilágyi Lenke
Kari Györgyi fejében 2012-ben fogant meg a Magyar mesék színházi előadásának gondolata. Az első – zártkörű – előadást 2013 tavaszán láthatták a meghívottak a Nyitott Műhelyben. Ezt követően a produkciót meghívták a THEALTER 2013 Fesztiválra, amely hazánk egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja. A előadás Pest megyei bemutatóját a közelmúltban rendezték a Zsámbéki Színházi Bázison.  
   
2013.09.11
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.