Droszt – Budapest – Éjszaka – Taxi

Budapest, Átrium
A 011 Alkotócsoport eddig sem a konvencionális kirohanásairól volt híres, darabjaik filmszerűen pörgősek, kellően pikírtek és nagyon maiak.
100 perc
Legfrissebb alkotásuk Jim Jarmusch több mint 20 évvel ezelőtti zseniális moziját idézi, melyben egyetlen éjszaka szürreális taxis élményeit követhetjük nyomon.
 
De míg az említett klasszikus a világ öt nagyvárosának kellemesen stikkes sofőrjeit és a hozzájuk passzoló utasokat hozta helyzetbe, addig Radnai Márk kompozíciója a hazai viszonyokra fókuszál. 
 
A helyszín négy budapesti taxi, a volán mögött négy fura karakter, az utastérben meg – ahogy ez ilyenkor lenni szokott – megy a sztorizás. Az éjjeli kuncsaftok látszólag egymástól független emberek, csupán egy közös van bennük: hogy valahonnan jönnek és valahová tartanak, mindezt pedig a városi közlekedés ezen kevésbé költséghatékony, ám annál kényelmesebb formájában szeretnék abszolválni, arra persze senki nem számít – mi sem –, hogy út közben elszabadul a pokol, a szálak egyszer csak összeérnek, és kezdetét veszi az üdítően abszurd elmebaj – ami fikciós mese létére is kitűnő kritikai érzékkel reflektál a jelenre. 
macsek
2013.10.07
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.