Köztársaság

Zalaegerszeg, Hevesi Sándor Színház
A zalai származású szerző, Szálinger Balázs Suetonius római életrajzíró által lejegyzett történetet dolgoz fel darabjában, miszerint Kr.e. 75-ben a fiatal Caesar elhatározta, hogy retorikai tanulmányok folytatása céljából Rodoszra utazik…
…útközben azonban Pharmakusza szigetén kalózok fogságába esett. Rendkívüli politikai képességekkel rendelkezett a zsenge korú Gaius Julius Caeser, és – ahogy a történetből majd kiderül – a könyörületesség sem tartozott erényei közé. Caesart később persze ennél sokkal súlyosabb „kalandok” tették halhatatlan történelmi figurává, és a római köztársaság elsőszámú sírásójává, de ez a sztori a kezdő politikust ragyogó fénybe állítja, szinte túlságosan is ragyogóba. 
 
Igencsak rejtélyes életrajza miatt néhány történész feltételezi, mivel hiteles bizonyítékok nemigen vannak, hogy az egész történet csak kitaláció, esetleg maga a hős agyalta ki, hiszen Caesar később is szívesen gondoskodott saját tetteinek propagandájáról. Nem tudhatjuk, és valószínű soha nem is fogjuk megtudni az igazságot. A történelem emberi szereplőinek tetteit nem ismerjük, csak az ezekről szóló legendákat – egyesek így vélekednek. Konkrétan: a történelem, amit ismerni vélünk, nem más, mint legendák gyűjteménye. 
Babarczy László
2013.11.07
|
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.