Hattyú

Budapest, Marczibányi Téri MK
Tavalyi projektjei után, melyekben olyan filmeket adaptált, mint Az órák Stephen Daldrytól (Idők folyamán) és a Tom Ford rendezte Egy egyedülálló férfi (Öngyilkos érzelmek), Feledi János táncművész-rendező-koreográfus új darabjában…

Koreográfia: Feledi János

 
…ezúttal a forrást tekintve is megmarad a tánc műfaján belül, és egy klasszikus balettet, A hattyúk tavát gondolja újra. 
 
A Csajkovszkij-mű meséjében szereplő kecses és nemes madarakat megjelenítő fehér tütüs táncosok a klasszikus balett emblematikus jelképei, de a hattyú sok minden más metaforájává is vált az idők során. Ahogy A hattyúk tava magáról az életről, a felnőtté válásról, saját döntéseink és érzelmeink felvállalásáról szól, úgy a hattyú egyúttal a tisztánlátás, a bölcsesség és a hű szerelem szimbóluma is; az alkímiában pedig a szellemi tisztánlátást jelképezi, tűz és víz ellentétét szimbolizálja. 
 
Ezeket a problémaköröket fűzi tovább új produkciójában Feledi, aki alkotótársaival a hattyúk, azaz táncművészek szabályokkal övezett világán keresztül az igazi, tiszta vágy megjelenését vizsgálja a szigorú előírások ellenében. Milyen hatást vált ki az emberből, ha kitör a megszokottból és felfedezi egy új, korábban csak mélyen eltemetve létező oldalát? 
vj
2014.02.24
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.