Rosencrantz és Guildenstern halott

Budapest, Szkéné Színház
Shakespeare Hamlet, dán királyfi című tragédiájának szereplőit később több szerző is életre hívta, így például Tom Stoppard is, abszurd darabjában. A két figura ezekben a feldolgozásokban központi szereplőként vesz részt a cselekményben.
Tom Stoppard igen sikeres és gazdag drámaírói munkásságának máig legsikeresebb darabja a Rosencrantz és Guildenstern halott. Stoppard a történetet filmre is vitte és a rendezést nem engedte át másnak, csak ő forgathatta le filmjét, mert valahol azt nyilatkozta, ha nem ő lenne a rendező, utálná a mozit. Később viszont azt mondta, ma már másként készítené el, legalább tíz percet kivágna a produkcióból. Stoppard Shakespeare Hamletjébe oltott abszurd komédiájában a főhősök megpróbálnak mellékszereplőként bolyongani egy igen szerteágazó és csapdákkal teli világban, a Hamlet történetében, megpróbálnak értelmet keresni a jelenlétüknek, a létüknek. 
 
A figurák ránk hasonlítanak, egyszerű hétköznapi emberekre, akik csak tengődünk a hatalmasok által megfogalmazott és elrendelt világban, és fogalmunk sincs mikor és hol, kik és miért döntöttek helyettünk az életünkről. A Szkénében a darabot Szikszai Rémusz rendezte, Rosencrantzot Nagypál Gábor, Guildensternt pedig Kaszás Gergő alakítja. 
2016.05.30
|
(7 kép)
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.