A Bernhardi-ügy

Budapest, Örkény István Színház
Arthur Schnitzler annak idején betiltott színművét, A Bernhardi-ügyet, 2015-ben tűzte műsorára az Örkény István Színház. Hazánkban először a Vígszínház mutatta be a drámát 1991-ben. Akkor Gábor Miklós játszotta a professzor szerepét.
Az osztrák író, Arthur Schnitzler 1912-ben megírt színművet a bécsi cenzúra azonnal betiltotta. A Monarchia széteséséig tiltólistán maradt, Berlinben viszont már megírása évében bemutatták, innen került át a legnagyobb német színpadokra, amelyeknek máig rendszeresen játszott darabja. Negyed százada a Vígszínházban volt első színrevitele.
 
Magyarországon több teátrum is bemutatott Schnitzler-művet, sőt filmes élete is van a drámaírónak. Kubrick az Álmok éjszakája alapján forgatta a Tágra zárt szemek című mozit. Az Örkényben Acher Tamás rendezésében és Mácsai Pál főszereplésével került színre a mű.

 A történet egy bécsi klinikán játszódik, amelynek az igazgatója, Bernhardi professzor nem engedi a papnak, hogy egy haldokló lánynak feladja az utolsó kenetet. Nem akarja, hogy a lány megtudja: percei vannak hátra. A lány rövidesen meg is hal. A professzor morális döntést hoz, ami később politikai ügyé válik. Mi is a Bernhardi-ügy? A hatalom fitogtatása? Koncepciós per? Az író jól ismerte ezt a világot, amelyet bemutat, édesapja orvosprofesszor volt, ahogy ő is gyógyító lett.
2015.03.25
|
(5 kép)
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.