Haidau – Csángóbugi – Gyönyerő

Budapest, Trafó
Néptánc és kortárstánc találkozik az AJDa három produkciójában, melyeket december 21-én a Budapest Tánciskola egykori növendékei prezentálnak a Trafóban. Farkas Zoltán Batyu tanította nekik a tradicionális táncokat, ők pedig továbbfejlesztették és magukra formálták azokat.
Két 2014-es és egy régebbi, 2007-es előadás kapott helyet az előadáscsokorban. Az egykori növendékek ma már saját útjukat járják.
 
Farkas Zoltán Batyu neve táncos berkekben már-már fogalommá vált. Tagja volt az Állami Népi Együttesben új utakat kereső Párhuzam csoportnak, majd a legendás Kodály Kamara együttesnek. A kilencvenes évek óta a Muzsikás együttes állandó táncosa. Végigturnézta, végigtanította a világot. 
 
Évek óta oktatja a tánciskola növendékeit is, akik a tőle tanult kelet-európai néptáncokat vegyítik kortárstánc-szemléletükkel. Az egyes produkciókat a Budapest Tánciskola művészeti vezetője, Angelus Iván rendezte, szerkesztette egységes egésszé. A Budapest Tánciskolában évről évre koreografálási lehetőséget kapnak a diákok, így mire kikerülnek az intézményből, addigra már 10-20 produkciót is megalkotnak Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb nemzetközi viszonylatban a hazai kortárstánc: Hód Adrienn, Molnár Csaba vagy Bakó Tamás óriási sikernek örvend szerte Európában. Most az őket követő generáció munkáiba kóstolhat bele a közönség. 
 
A tavaly bemutatott Gyönyerő Lábán Rudolf díj jelöléssel is büszkélkedhet, amivel egy szintre helyezték az ország legnívósabb táncelőadásaival. „…a sokféle ellentmondás a Gyönyerő varázsos hatásának titka – hogy a néző is részese lesz annak, ahogyan a régi személyessé válik, a tradíció jelen idejűvé alakul.” - Fusch Lívia 
 
A szintén 2014-es Csángóbugi című produkciót Petrovics Sándor ötlete alapján készítették a táncosok. Az ötletgazda Ördöglakat című férfitáncával szintén maga mögött tudhat egy Lábán díj nominációt. Táncosként fellépett a belga Léo Valére, a KET, a Kubilai Khan Investigations és mások darabjaiban, jelenleg az izraeli Vertigo Dance Company táncosa, de tanít a Budapest Tánciskolában is. 
 
Petrovics Sándor nevéhezköthető az est harmadik előadása, a Haidau is. A triászból ez a legrégebbi kortárs- és néptáncokat ötvöző előadás: 2007-ben mutatták be. Az eredeti szereposztás most újabb táncosokkal egészült ki, így eddig nem látott formában látható a produkció. 
2015.12.17
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.