Macbeth

Budapest, MOMkult
A Macbeth a Shakespeare-életmű talán legmisztikusabb, babonával, látomással, őrülettel és szorongással átitatott darabja – mélyebb rétegeinek feltárására a táncművészet eszközeivel vállalkozott a Kulcsár Noémi Tellabor és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.
A hatalomvágy által gyötört, hatalomtól eltorzult lelkű gyenge ember mindenki számára ismert archetípus, akivel az élet minden területén találkozhatunk – kicsiben vagy nagyban egyaránt. Sorstragédiája, bukásának története az igazság és a józan ész győzelmének katarzisa a néző számára. 
 
Macbethnek, a norvégok és a lázadó skótok fölött győzedelmeskedő hadvezérnek három boszorkány megjósolja, hogy egy napon Skócia királya lesz. A hataloméhes hadvezér biztosra megy: felesége segítségével elteszi láb alól a skót királyt, így nincs akadálya trónra lépésének. Az uralkodás azonban nem hozza meg számára a kielégülést: saját paranoiás kényszerképzeteinek foglyává válik, és attól rettegve, hogy puccs készül ellene, szörnyű vérontást rendez az udvarban. Egy idő után az irracionalitás maga lesz a valóság – az űzött, őrült Macbeth végül ismét fölkeresi a boszorkányokat, hogy homályos jóslataikkal támogassa meg az illúzióját, ám addigra már javában készül az őt trónjáról letaszító háború Skócia ellen. 
Löwenstein
2015.03.02
|
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.