Több mint negyven éve már, hogy John Kander és Fred Ebb slágerekben gazdag musicalklasszikusa újra és újra meghódítja a világ színpadait, sőt a filmvásznait is. Ezúttal a Spirit Színház előadásában láthatjuk, olyan felfogásban, ahogy eddig Magyarországon még soha.
120 perc
Most a Spirit Színház sztárszereposztásban mutatja meg, milyen volt egy szerelem, milyen volt az élet, milyen volt a Cabaret, amikor már annyira nem lehetett hinni semmiben, hogy az ember könnyedén elhitt bármit, ami egy percnyi örömöt adott, s mely perc talán élete utolsó boldog pillanata volt. A főszerepekben olyan sztárokat láthatunk, mint Dér Heni (Sally Bowles), Karalyos Gábor (Cliff Bradshaw) és Torres Dani (konferanszié). A további szerepekben Nagy Enikő, Perjés János, Tokaji Csaba, Nyilas Edina, Virág László lépnek a színpadra, a musical koreográfusa Simonyi Krisztina, a rendezője pedig Jantyik Csaba.  
 

 
A dramaturgiát megfordítva, először Magyarországon, az angol író, Cliff Bradshaw szemszögéből ismerkedünk meg a történettel, ami megtörténhet bárhol, bármikor. Amikor a félelem megöli a lelkeket. Megoldásában is újító, a fiatalokat megcélzó előadásról van szó: a központban egy nagy íróasztal, amely – mintegy az író gondolataiból – lehetőséget ad arra, hogy egy bár színpada is legyen.  
 
A rendező úgy véli, hogy a musical témája ma aktuálisabb, mint valaha: a történetben – a zene és tánc szórakoztató eszközeit megragadva - a szélsőséges világnézetekről és azok terjedéséről lesz szó, arról, hogy az ember hogyan tud viszonyulni a társadalmi változásokhoz, miért nem meri valaki letenni a voksát valami mellett vagy ellen. Ami pedig ugyanilyen fontos és életszerű felvetés a mindennapokban ma is: Miért írja felül a szerelmet a siker, és a pénz utáni vágy? Az abszolút boldogság nem létezik? Lehet-e egyensúlyozni a családi élet, és a sztárlét határán? 
 
A Cabaret című darabot először 1966-ban mutatták be a Broadway-n, és azóta bejárta a világ színpadait. A musicalben elhangzó dalokat sem kell bemutatnunk a közönségnek, hiszen ezek az elmúlt évtizedekben önállóan is megállták a helyüket, hiszen az olyan „slágereket”, mint a Money vagy a Willkommen, szinte mindenki ismeri.  
2015.06.05
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.