Egy faun alkonya

Budapest, Szkéné Színház
A Szkéné Színházban a hónap végén Egy faun alkonya című balettelőadásra válthatunk majd jegyet. A koreográfiát Grecsó Zoltán álmodta színpadra. Grecsó szabadúszó táncművészként és koreográfusként dolgozik.
 

Szereplők:

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2011 óta, a Magyar Táncművészeti Főiskolán kortárstáncot 2015 szeptembere óta tanít. Az elmúlt tíz esztendőben közel hatvan különböző produkcióban vett részt. Grecsó 2009-ben hozta létre saját improvizációs stúdióját, amely Willany Leó Improvizációs Táncszínház néven vált ismertté. A táncművész-koreográfus nevéhez - a teljesség igénye nélkül - olyan előadások fűződnek, mint a Nebáncsvirág, Legénybúcsú vagy a Szigorúan Ellenőrzött Vágyak. Koreografált már olyan előadásokat, amelyben ő maga is táncolt. 
 
Az Egy faun délutánja című balettben is ő jegyzi a koreográfiát. A zenekari költeményt Mallarmé verse ihlette, Grecsó Zoltán koreográfiáját pedig a zenekari költeményre készült balettelőadás mögött húzódó életrajzi és narratív párhuzam. A zenei narratíva szerint az ifjú Faun, amint felfedezi önmagát és szexualitását, a vágyak és a zsongító álom kábulatában a természet mindenségének birtokosaként éli meg önmagát. Nizsinszkijnek, a „táncosok királyának” személyiségére azonban kezdetektől rányomta a bélyegét, hogy sikereit kivételes tehetségén túl szeretője és egyben munkaadója, Szergej Gyagilev szerepének tulajdonította. A koreográfia a megbomló elme csapongásait, az identitásvesztés folyamatát a Faun-történetre rímelteti: összemosva a delíriumos álom és a szétfutó gondolatfolyam állapotát, s egyúttal az egyszerre isteni és emberi öndefiniálás élményét. 
2015.10.13
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.