Donizetti: Rita

Budapest, Dunapark Kávéház
Bár külföldön komoly rajongótábora van, itthon még kevésbé ismert a vacsoraopera műfaja. Ezt kívánja meghonosítani a Dramatic Art Produkciós Iroda, amely elegáns kávéházi környezetben mutatta be Donizetti Ritáját.
Az alkotók nem titkolt célja, hogy közelebb hozzák az operát az emberek mindennapjaihoz, és mivel a mű cselekménye is egy fogadóban játszódik, nem véletlenül esett választásuk erre a darabra.  
Bár az olasz zeneszerző 1840-ben íródott daljátéka eredetileg francia nyelven szólalt meg, a Dunapark Kávéházban tartott előadás magyar nyelven hangzik el, hogy minden apró fordulat és humor pontosan érthető legyen. Az alkotók a mű teátrális és színészi erejét igyekeznek kidomborítani, természetesen a legigényesebb zeneiség mellett.
 
Donizetti operájának fő témája a férfi-női viszonyok és nemi szerepek kérdése, melyek az utóbbi évtizedekben rendkívül sokat változtak. Már nehéz elkülöníteni az „igazi férfi” és az „igazi nő” jellemző tulajdonságait. Az ezekről kialakított hagyományos kép elavultnak számít, de az alternatívák is gyorsan változnak. Az előadás látványát a képregényművészet formaisága hatja át, ezzel is kifejezve, az opera nem öreg, poros dolog: tele van korszerű és örökérvényű gondolatokkal.
2018.09.20
|
(8 kép)
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.