Secondhand (szovjetűdök)

Budapest, Örkény István Színház
Az előadásban szereplő vallomások eddig soha nem tapasztalt éles fénnyel világítják meg a poszt-szovjet társadalmak traumáit, miközben rendkívül részletgazdag leírását adják az átélt eseményeknek.
110 perc
Ajánlott korosztály: 16+
Szvetlana Alekszijevics 2015-ben irodalmi Nobel-díjat kapott Elhordott múltjaink című művéért. A fehérorosz írónő évtizedekben keresztül utazgatott a Szovjetunióban, majd annak utódállamaiban, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, és testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút.
 
Az Örkény Színház előadása ezekből az interjúkból merítette anyagát, majd a könyvhöz hasonló kollázs-technikával építette fel az előadást, aminek érdekessége, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves rendező osztályával közösen jött létre oly módon, hogy a két rendező, Bagossy László és Kovács D. Dániel, tanítványaikkal együtt dolgoztak a jeleneteken.
 
A vállalkozás tehát nemcsak művészi, hanem pedagógiai természetű is, ami nem csupán azt jelenti, hogy a legfiatalabb rendezőgenerációnak lehetősége nyílt együtt tanulni a szakmát az Örkény Színház társulatának tagjaival, hanem azt is, hogy elmélyülhet egy fontos történelmi korszak és annak máig ható következményeinek tanulmányozásában. 
 
2018.09.20
|
(6 kép)
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.