Apa lánya

Budapest, Budapest Bábszínház
Irena Sendler története ihlette a Budapest Bábszínház felnőttek számára készült előadását, ami arra keresi a választ, hogy hogyan és meddig állhatunk szemben a hatalommal, dönthetünk-e emberi sorsokról.
75 perc
Ajánlott korosztály: 16+

Rendező: Hoffer Károly

 

Szereplők:

Háy János darabja bárhol, bármikor és bárkivel megtörténhet, nincs kimondott történelmi kor, sem nevesített szereplők, csak egy nő egy vallatószobában.
„Olvastam egy cikket Irena Sendlerről, amely olyan gyerekekről szólt, akik „meghaltak azért, hogy utána újra élhessenek". A történelem olyan lehetetlen helyzetbe sodorta őt, hogy emberek sorsáról kellett döntenie, konkrétan arról, hogy meddig tetszhalottak a kicsik, és mikor lesznek újra élők. Tulajdonképpen ez maga a bábművészet: mozgatok egy figurát, aztán amikor elengedem, akkor pontosan úgy néz ki, mintha semmi élet nem lenne benne, de aztán csak rajtam áll, hogy mikor nyúlok hozzá, mikor mozdítom meg újra” – mondta el a darab kapcsán Hoffer Károly rendező.
 
„Rájöttünk, hogy mi tulajdonképpen nem dokumentarista előadást akarunk, hanem az az érdekes, hogy van egy háború, mindenki ennek a helyzetnek a kiszolgáltatottja, teljesen függetlenül attól, hogy melyik oldalon áll, és van egy nő, akinek van egy személyes története, és nyilván hatnak rá a körülmények, de leginkább magával van elszámolnivalója. Így ez a darab nem Irena Sendler története, nem véletlenül nincs nevesítve előadásunkban sem. Élete csak ihletforrásként szolgál egy általánosabb történet kifejtésére. Mara tizenegynéhány karaktert játszik/mozgat a darabban. Úgy meséli el börtönben töltött napjait, s idézi meg emlékképekben egykori tetteit.” 
 
16+ 
 
2018.12.06
|
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.