Elmúlt időkből – Bartók & Folk

Budapest, Nemzeti Táncszínház
„Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene és a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis ’eredet’!"
70 perc

Rendező: Juhász Zsolt

Koreográfia: Juhász Zsolt

Koreográfia: Orza Calin

Koreográfia: Farkas Tamás

 
„Most új tervem van: a magyar népdalok legszebbjeit összegyűjtöm és a lehető legjobb zongorakísérettel mintegy a műdal nívójára emelem. Ez arra volna jó, hogy a külföld ilyen gyűjteményből megismerhesse a magyar népzenét…!” – írta Bartók Béla Elza húgának 1904-ben. A terv – tudjuk jól – megvalósult és sokkal komolyabb, mélyebb eredményekkel járt az eredeti szándéknál.
 
 
A Duna Művészegyüttes, a Göncöl Zenekar, a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs közreműködésével létrejött táncszínházi előadás alkotóinak szándéka pedig egyrészt az volt, hogy megemlékezzenek a gyűjtőkre, köztük jelen esetben Bartók Bélára, másrészt, hogy megszólaltassák és a tánc nyelvére lefordítsák a gyűjtemény egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit.
 
 
 
2019.04.12
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.