Macskajáték

Budapest, Nemzeti Színház
„Mi, emberek, csak egyféleképpen tudunk szenvedni és örülni, akár az élet elején, akár a végén tartunk” – írja Örkény István a Macskajáték című tragikomédiája elé, ami nem más, mint a főhős, Orbán Béláné véget nem érő ármánykodása a környezetével.
A Macskajáték először kisregényként jelent meg 1965-ben, a színpadi változatot a fiatal Székely Gábor kérésére írta meg Örkény 1969-ben. Az ősbemutatóra 1971 januárjában Szolnokon került sor, pár hónap múlva Székely Gábor a Pesti Színházban is megrendezte Sulyok Mária és Bulla Elma főszereplésével, ahol több mint egy évtizedig műsoron volt.
Azóta a Macskajátéknak jóval több mint száz bemutatója volt a világ számos országában, 1974-ben pedig Makk Károly készített belőle játékfilmet.
 
Szász János rendező csak ennyit árult el a saját koncepciójáról: „Ez az előadás a színészeké. Nekem annyi a dolgom, hogy bátorságot, hitet küldjek nekik ehhez a gyönyörű és velőtrázóan kemény utazáshoz.” 
2019.11.29
|
(10 kép)
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.