Családi tűzfészek

Budapest, Trafó
Kilakoltatások, felbomló családok, kiszolgáltatott munkások. És ha mindez nem volna elég, ott van még az összetört Kádár-címer is, amit jobb minél hamarabb megragasztani.
90 perc
Tarr Béla első filmjében még most sincs semmi nosztalgia, ahogyan a belőle készült előadás sem kizárólag a 20. század lenyomata. Sőt, ez az adaptáció még erősebben érzékelteti, mi is az, aminek már rég el kellett volna múlnia, mi az, amivel már nem szabadna küszködnünk, miközben kimondatik az örök igazság: a rendszer változik, a kiszolgáltatottság állandó. Hiába pörgetünk hát vissza negyven évet, a mozdulatlanság nem ismeri az időt, hogy ma vagy tegnap, az mindegy. A korkép – vagy kórkép? – ugyanaz.  
Az előadás alapjául szolgáló Tarr-film az 1979-es mannheimi filmfesztiválon nagydíjat kapott, Budapesten pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok, valamint a legjobb elsőfilmes rendezés és a legjobb operatőr díját.  
 
Dézsi Fruzsina
2020.02.21
|
(12 kép)
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.