Nappal hold kél bennem...

Budapest, Tabán ArtMozi
József Attila életéről és költészetéről az évek során számtalan színpadi feldolgozás született, melyek a maguk módján mind megoldást kerestek a József Attila-i talányra.
60 perc

Rendező: Turek Miklós

 

Szereplők:

Proletár költő, vérzőszívű szerelmes férfi vagy egy szipogó soha fel nem növő kisgyerek volt ez a 32 évesen elhunyt fiatalember, akinek verseit egy ország ismeri. A mai alkotók többségében olyan írásai köré szövik előadásaikat, melyek kevésbé ismeretek a nagyközönség előtt: verstöredékek, levelezések, tanulmányok. Ezek az írások és előadások tovább árnyalják a Költőről alkotott képünket. 
 
De vajon milyen képünk van József Attiláról? Tudjuk-e, miről szólnak a versei, melyeket nap mint nap hallunk, látunk különféle feldolgozásokban és előadásokban? Gyermekeink, diákjaink értik-e mit olvasnak, amikor pl. az Altatótt olvassák?
 
Turek Miklós egyszemélyes előadása kísérletet tesz arra, hogy újraértelmezze a XXI. század elején József Attila személyiségét és verseit, valamint verseinek színészi interpretációját. Lehet-e frissíteni, alakítani a homlokunk mögé égett évtizedes képet? 
 
A történet József Attila utolsó éjszakájának elképzelt cselekménye. Estétől reggelig, egy levél megírásának története. A levél tartalma összegzés és magyarázat a barátok és az utókor számára végső döntéséről, az öngyilkosságról, melynek körülményei mai napig homályosak. Élete fő kérdései sűrűsödnek össze ebben az éjszakában, „idesereglik, ami tovatűnt, a fej lehajlik s lecsüng a kéz”. Édesanyja iránt érzett különös és sokat hangoztatott „szerelme”, mely anyát és fiát összekötötte egy életen át, a nőkhöz való kusza viszonya és idegenkedése a Világ és a társadalom működésétől – ezek mind megjelennek az előadás cirka 1 órájában. 
2014.10.13
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.