Varázscirkusz

Budapest, Müpa Budapest
A Bozsik Yvette Társulat a Nemzeti Táncszínházzal karöltve gyerekeknek szóló játékos darabot gyúrt Mozart A varázsfuvola című operájából, illetve a 2006 őszén, szintén a Művészetek Palotájában debütált, Varázsfuvola című táncelőadásból.
Az akkori Varázsfuvola-változat elsősorban felnőttekhez szólt; az életről, a halálról, a szerelemről, a jó és a rossz küzdelméről mesélt. A darab követi a Mozart-opera cselekményét, de a pontos történetmesélésnél fontosabb szempont benne az opera hangulati és gondolatvilágának a tánc nyelvén való közvetítése.
 
Fotó: Dusa Gábor
Fotó: Dusa Gábor
Az alkotók az eredeti táncmű tapasztalataira támaszkodva alkották meg a Varázscirkusz című előadást, mely kifejezetten gyerekeknek készült. Itt a szereplők egy vándorcirkusz tagjai (az Éj királynője állatszelidítő, Tamino légtornász, Papageno bohóc, Papagena kötéltáncosnő), akiknek Sarastro palotájában kell fellépniük. 
 
Ritkán adódik hasonló alkalom egy tánctársulat életében: újragondolhatnak, átfogalmazhatnak egy meglévő előadást a kicsik számára úgy, hogy ők is értsék a más színházi nyelven elmesélt Mozart-opera történetét és "lényegét".
 
 
2011.12.27
|
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.