Interjú
Derű és alázat
Állandóan fekete ruhában játszik, arcát többnyire csak a tapsrendnél láthatjuk. Lehet gonosz mostoha, mókus, királykisasszony, róka, sőt még tanácsosné? is.
Drótszamáron a művészetért
Az ítészek egy-egy új premier alkalmával felemlegetnek dramaturgiai problémákat, illetve mérlegre teszik a dramaturgok munkáját. Nem biztos, hogy mindenki pontosan ismeri e fogalmak jelentését, álljon itt tehát hivatalos megfogalmazásuk: Dramaturgia: a dráma törvényeivel, műfaji sajátosságaival, színpad-színész-közönség viszonyával foglalkozó tudomány. Dramaturg: a benyújtott művek elbírálásával, előadásra előkészítésével foglalkozó szakember.
Tehetséges fiatalok SZÉLES ZITA GULA PÉTER
A III. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Súgó díjat adott át a legjobb 30 év alatti színésznőnek és színésznek. A két „befutó” Széles Zita a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és Gula Péter a kaposvári Csiky Gergely színház művésze lett.
Balkáni illúzióvesztések - Máté Gábor
A hős és a csokoládékatona. Ez a furcsa című, kevésbé ismert Shaw-darab a Katona József Színház legújabb bemutatója, parádés szereposztásban. Balkáni vígjáték, balkáni zenével. Jónak ígérkezik. A rendező, Máté Gábor osztotta meg velem elképzeléseit és kételyeit a bemutató előtt két héttel.
Basszus és bariton - Interjú Szegedi Csabával és Frech Zoltánnal Az Erkel Színház és a Turay Ida Színház művészeivel a 7. Színházak Éjszakája alkalmából beszélgettünk
A Carmina Buranától a Love Me Tenderig operákról és zenés darabokról beszélgettünk.
A bátorság abban áll, ha valaki meri önmagát megmutatni – Ladjánszki Márta
2002 óta az L1 Egyesület művészeti vezetője, a független kortárstánc szakma elhivatott képviselője kül- és belföldön egyaránt.
Béke van bennem - Alföldi Róbert
Az elmúlt évtizedben szinte nem volt olyan év, hogy Alföldi Róbert ne hozott volna létre valami meghatározót. Jött sorban az első rendezés, az első kiállítás, az első külföldi rendezés, az első operarendezés, az első talk-show, az első film... 2006 márciusában a Bárka Színház vezetése. Most pedig a Nemzeti.
Beszélgetés Pásztor Erzsivel
Nagy I. Dániel januárban beszélgetett a Kossuth-díjas Pásztor Erzsivel XIII. kerületi otthonában az Egyenlőség című darab kapcsán.
A bizalom szabadsága - Dolhai Attila
Azt mondja, szerepeit igyekszik saját tapasztalataiból megformálni, vagy ha ilyen nincs, akkor megpróbál felidézni egy járókelőt vagy egy régen a héven megfigyelt utast, és kész a figura. Ő maga nem indiai, nem herceg. Nem is találkozott olyannal, aki az lenne. Dolhai Attila ennek ellenére talál kulcsot A Bajadér Radjamijához.
Bolygók és angyalok együtt a rendszerben - Fodor Annamária
Egy lány ül a színpadon. Szonya. Egyszerű, csöndes, türelmes, és végtelenül tiszta. Nincs senki mellett, senki ellen, csak ebben a tisztaságban hisz. Egy lány ül az öltözőben. Fodor Annamária. Kevés alkalommal látok ilyesmit: amint a szerepről kezdünk beszélgetni, hasonló dolgok jelennek meg az arcán, mint előadás közben. Érzeteket próbál szavakba önteni, visszafogottan, amolyan Szonya-módon.
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.