Bp.
Épületbejárás a Budai Vigadóban
Jöjjön el a Budai Vigadó csodásan felújított épületébe és ismerje meg a Hagyományok Házát a földszinttől a padlásig! Járja be a kerengőt, csodálja meg az Átriumot és fedezze fel a színháztermet a zárt karzatról egy mindent átfogó épületbejárás alkalmával.
A magyar rádiózás napja – december 1.
A külföldi előzmények után, 1925 decemberének első napján, este nyolckor avató műsorral indult el a Budapest adóállomás első adása. A hallgatókat Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta akkori vezérigazgatója köszöntötte magyarul, angolul és franciául is.
135 éve nyílt meg a Magyar Állami Operaház
Budapest fejlődésének, növekedésének következtében a 19. században elérkezett az a pont, amikor a városvezetés felismerte, hogy a Nemzeti Színház mellett egy operaházat is igényel a kulturált fővárosi lakosság. 1884-ben, szeptember 27-én meg is nyíltak a kapui.
Autómentes világnap – szeptember 22.
Budapest idén is megrendezi az Európai Mobilitási Hét nevezetű rendezvényt szeptember 16-22. között, mely az autómentes világnaphoz kapcsolódik, annak üzenetét népszerűsíti: használjuk minél kevesebbszer az autós közlekedést és minél többet a közösségit, a tömegközlekedést, valamint részesítsük előnyben a gyaloglást és a kerekezést.
Az első nemzeti színházunk napja – augusztus 22.
Ezen a nyár végi napon nyitott meg 1837-ben a Pesti Magyar Színház a mai Astoria Szállóval szemben a Rákóczi úton. Fontos esemény ez, hiszen az előadóművészet eme ága nem csupán szórakozási lehetőség, hanem egy adott társadalmi helyzetet tükrözni tudó forma, azon túl szellemi táplálék, játék, az anyanyelvünk szempontjából is fontos platform.
A Széchenyi Gyógyfürdő 116 éve nyitotta meg kapuit
Első pillantásra olyan kívülről, mint egy kastély. Egy barokkos kerten keresztül jutsz el a bejáratig, ott fogad egy nívós homlokzat, majd belépsz s elbűvöl a belső tér. Ha folytatod utad, akkor pedig tisztul tested-lelked a több mint százéves fürdő termeiben, a kisebb-nagyobb medencékben és gőzkabinokban.
Földtani Intézet és Múzeum – május 7.
A címben szereplő intézmény épp ezen a napon nyílt meg a közönség és a szakma számára a Lechner Ödön által tervezett épületben, csak éppen 119 évvel ezelőtt. Mit kell tudni az épületről, mi is folyik benne tulajdonképpen és mi a helyzet vele most?
Budapesti Nemzetközi Vásár egykor és ma
Ma nem is ezen a néven ismerik a fiatalabbak, mivel már számos szakmai alkiállítás nőtt ki az egykori hatalmas BNV-ből, melynek szintén megvoltak az előzményei a Városligetben. 1925. április 18-a az a jeles nap, amikor a szakmai vásárt a jól ismert Budapesti Nemzetközi Vásár névre keresztelték.
1915. március 1. – elindul az első pesti buszjárat
Felkelsz, letolod a reggeli rutint, üdén kilépsz a lépcsőházból, hajadba kap a szél a körúton, majd szokás szerint felszállsz a megfelelő buszra, amivel teljesen hétköznapi módon eljutsz a célpontra, sokszor a dugóban. De hogyan jutottunk idáig?
A nagyvásárcsarnok és további fiókcsarnokok megnyitása Budapesten – 1897
Február 15-én 122 éve nyitották meg a fővárosban a monumentális és nagyon modern Központi Vásárcsarnokot, valamint öt másikat is, emelve ezzel a város élelmiszerellátásának minőségét, fejlettségét és hangulatát is.
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Ma zár a Rubens kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Sokan vannak! #gyerekkelne #rubensvandyckexhibition #kiallitasajanlo
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.