Gasztró
Rukkola vagy borsmustár?
Mindegy, ez tényleg ugyanaz a fűszer- és gyógynövény, csak más néven. És ez még nem az összes, írják itthon rukolának, rucolának is, de az olaszok is többféle módon becézik: rukkoli, rukola vagy alugura.
Salátagalambbegy – az exkluzív gyomnövény
Madársalátának vagy mezei salátának is hívják, pedig valójában nem klasszikus saláta, csak akként esszük. Hívják téli cikóriának, de gyökönkécskének vagy aprósalátának is. Majdnem mindenféle környezeti hatást kibír.
Endívia – a cikória közeli rokona
Az endívia latin neve Cichorium endivia, míg a cikóriáé Cichorium intybus var. foliosum. Ránézésre is különböznek, mégis könnyedén összemossák a kettőt, kijelentve, hogy egy dologról van szó, és ne is aggódjunk ezen tovább. De azért kicsit mégis nézzünk utána!
Cikória – a keserű finomság
Most komolyan, kinek mi jut elsőre eszébe a cikóriáról? Valamiért arra tippelek, hogy a többségnek nem egy vitamindús csodazöldség, hanem a szinte ihatatlan, se íze, se bűze pótkávé-alapanyag. Pedig micsoda félreértés! Egyrészt lehet az finom is, másrészt sokkal nagyobb muníció van ebben a növénykében holmi kevert pornál.
Egy vagy kettő: medvehagyma és gyöngyvirág
Klasszikus tavaszi téma ez a mostani, újra és újra előkerül. Nem véletlenül, hiszen a tűzzel játszunk, ha nem figyelünk oda, mit szedünk az erdőben medvehagyma címszó alatt: gyöngyvirág levelét vagy valóban medvehagymát?
Csicsóka – fejedelmi étek koldusruhában
Csókapityóka, patada, földi alma házunk táján, az angoloknál jeruzsálemi articsóka, az indiánoknál napgyökér vagy az olaszoknál topinambur. Hasznos dolog ez a gumó, aminek íze szerintünk a krumpli és az alma között van, mások szerint az articsókáéra hasonlít, irtó egészséges, jó nehéz tisztítani és hámozni, viszont könnyű mindenféle ételbe felhasználni.
Zeller – a zöldségek polihisztora
Kezdjük azzal, hogy a zeller nemcsak egy egyszerű zöldség, hanem gyógy- és fűszernövény is. Sőt, afrodiziákumként is ismeretes. Ár-érték aránya kiváló, mindenféle ételbe és önálló ételként is ízletes, és folyamatosan elérhető. De nézzük sorban, mit rejt és mire képes ez a levesbetétnek degradált élőlény.
Szezámmag – a gusztusos kalciumbomba
Pici, diszkrét, mégis látványos és finom. Létezik fehér és fekete. Vehetünk hántoltat és hántolatlant. Használhatjuk nyersen és pirítva, valamint darabosan és zúzva. Sokkal több ételben fogyaszthatnánk, mint most tesszük, például a csontjaink érdekében is.
A sivatag kenyere – a datolya
Kétféle ember van: aki imádja, és aki utálja a datolyát. A kettő között átmenetet nem ismerek. Megosztó gyümölcs tehát, mely frissen és szárítva is ízletes a kedvelői számára. Rengeteg módon elkészíthető, de csak úgy magában is szuper nassolnivaló.
Ülsz a babérjaidon? – Inkább gyógyíts és főzz velük!
Sokáig a babérlevélről csak a menzás krumplifőzelék jutott eszembe. Azonban ma már komolyan árnyalja a képet az, hogy mennyi mindenre jó, és hogy milyen más ízkompozíciót is ki lehet hozni általa, nem csak azt a tipikusan savanykásat.
12345678910
1 / 109 oldal
Játék
A látványos kiállításon a látogatók egy képzeletbeli űrutazásra indulnak, ahol tudásukat és bátorságukat próbára téve egy galaktikus kaland részesei lehetnek.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.