Interjú
„A kultúra fogyasztása egy tanulási folyamat” - Lőrincz Edina A Pesti Est exkluzív interjúja
Idén tíz éve alakult meg az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft., aminek ma már öt háza működik a III. kerületben. A száz feletti állandó program mellett az intézmények helybe hozzák a kultúrát, lehetőséget biztosítanak az amatőr kezdeményezéseknek és közösséget teremtenek. Lőrincz Edinával, az Óbudai Kulturális Központ igazgatójával beszélgettünk.
Álomfüggönyön át peregnek a békeidők reklámjai - Elsodort világ/Plakát-álmok 1910-1920
Ez a történet arról szól, hogyan vész el egyszerre egy egyre kényelmesebb és színesebb polgári világ, hogy miként söpri el és színteleníti el a háború a korábbi életet, gyötrelmei és fájdalmai hogyan kúsznak be a mindennapokba is – mondja Dr. Császtvay Tünde…
„Goethe rohadt almát szagolgatott, ha ihletet akart kapni” - Interjú Nyáry Krisztiánnal
Különleges kezdeményezést hirdetett a Julius Meinl a Költészet Világnapja alkalmából 2015. március 21-én, melyhez hagyományteremtő szándékkal idén először Magyarország is csatlakozott. E héten, szombaton ugyanis egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert, vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik.
„102 országban és hét kontinensen jártam…” - Dr. Kubassek János
Bár kultúrtörténeti szempontból fontos, rendkívüli személyek voltak, egykori nagy világutazóinkról, felfedezőinkről – az „angol beteg” Almásy Lászlóról, a Kelet-Afrikát kutató Teleki Sámuelről vagy a kalandos történetű női utazóinkról – alig-alig tudunk valamit.
„Ez szorgalmat és kemény munkát igénylő foglalkozás” - Abodi Dóra
Abodi Dóra fiatal kora ellenére az egyik legsikeresebb magyar tervező, aki nemcsak hazánkat, de a nemzetközi divatvilágot is meghódította. A díjak és sikerek mellett arra is időt szakít, hogy támogassa és egyengesse a pályakezdő tehetségeket. Épp ezért állt a METRO art50 designpályázat mellé, mint zsűritag.
„Engem az emberi küzdés érdekel…” - Interjú Bódis Krisztával
Bódis Kriszta író, pszichológus, dokumentumfilmes nyolc év után új regénnyel jelentkezik. A korábban megjelent Kemény vaj című könyve egy fiatal roma lány sorsát mutatja be, az Artista című könyvében pedig egy intézetben nevelkedett lány tragédiáját.
„Salinger nem akarta, hogy író legyek” - Interjú Joyce Maynard bestseller íróval
A Nyárutó című könyv szerzőjének, Joyce Maynard amerikai bestsellerírónőnek novemberben jelenik meg negyedik magyar nyelvre lefordított könyve. A Lány a hegyen megjelenése előtt Magyarországra látogatott Maynard legújabb regényéről, fiatalkoráról és persze J.D. Salingerrel folytatott rövid, de annál mélyebb nyomot hagyó kapcsolatáról is beszélt nekünk.
„Felelősségteljes szerep terelgetni egy másik embert” - Lajtai Kati
Lajtai Kati, a Budapest Voices szopránja egy színes egyéniség. Rajzol, fest, énekel és éneket tanít, valamit környezettudatosan él. Változatos napjairól, számára fontos dolgokról beszélgettünk.
„Minden tárgyban benne van a készítő lelke” - Cselő Mari
Cselő Mari ékszerkészítő 1974-ben született Budapesten. Dobozos kialakítású, játékos, letisztult medáljai és többrétegű fülbevalói mágnesként vonzzák magukra a tekintet. Kézművesvásárokban találkozhatunk egyedi, stílusos ékszereivel és persze vele személyesen is.
„Szeretjük a Ligetet!”
Ujjé! Végre egy hely a Városligetben, ahol nem kell zakót felvennünk, hogy megebédelhessünk – ha a sós perecnél valamivel tartalmasabbra vágyunk –, ahol kedves a személyzet, valódi kávé van és remek a kilátás. És ez a hely nem is egy, hanem egyből négy!
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Pénteken és szombaton egy utolsó terezés a Rákóczi téren. Hajgumikészítés, kávéházi beszélgetés, reggelizés NEMAcsarnokban, lazulás, kóruszene. Nézz ki és örülj. #rakocziter #rakocziterezes #csikszerda #lazulosprogram #szomszedolosprogram
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.