Interjú
Mona Lisa titkai - Pascal Cotte
Csodálatos dolog a tudomány; segítségével olyan múltbeli dolgok kerülhetnek felszínre, amik által új értelmezést kap a történelem. Pascal Cotte esélyt kapott arra, hogy megvalósítsa álmát, és az általa is kifejlesztett multi-színkép kamerával alaposan megvizsgálja a világ leghíresebb festményét, a Mona Lisát. A francia feltaláló Mona Lisa titka című elemzése része annak a Da Vinci - A géniusz elnevezésű tárlatnak, ami nemrég nyílt Budapesten, a VAM Design Centerben, és ahol bepillanthatunk a különc tudós és művész munkásságába. Pascal Cotte a kiállítás előkészületei alatt Budapesten csillogó szemekkel mesélt az imádott nő, „Gioconda” titkairól.
Nem vagyok egy nagy képregényfogyasztó - Merényi „Grafitember” Dániel
December elején jelent meg Merényi „Grafitember” Dániel 2005-ben indult Napirajz sorozatának második gyűjteményes kötete. A pingponglabda szemű, esetlen figurák szokatlan humoros történeteinek kitalálója két éve egy trentinói-alpokbeli falucskában főállású inas, nem tervez előre semmit, egyszerűen él, és élvezi.
Isten az agyban – Szendi Gábor
Nemrég jelent meg Szendi Gábor legújabb könyve, az Isten az agyban, amelyben a hitmodult elemzi az epilepsziától a parajelenségeken át a stigmákig. Szendivel a hitről, hitélményről és a csodákról beszélgettünk.
Mikulást mindenkinek! - Sándor Éva
Mit csinálnál, ha tűz ütne ki a lakásodban? Könnyű a válasz: hívod a tűzoltókat. Mit csinálnál, ha hirtelen rosszul lennél? Könnyű a válasz: hívod a mentőket. Mit csinálnál, ha felszállnál egy buszra és nem tudnád melyik megálló jön? Könnyű a válasz: megkérdeznéd a sofőrt. A sort még folytathatnák sajnos a végtelenségig, és biztosan már rájöttél, mire is akartam kilyukadni. A fenti példákra könnyű a válasz mindenkinek, aki az úgynevezett ép társadalomba tartozik, de mi a helyzet egy hallássérülttel; ő vajon mit csinál, ha tűz üt ki a lakásában, vagy ha rosszul lesz? Hogyan látnak ők minket, épeket, és hogyan látják, mennyire vannak hátrányos helyzetben?
World Press Photo 2008 - Interjúk Interjú Révész Tamással, Gárdi Balázzsal és Szigetváry Zsolttal
1955-ben két holland alapította a World Press Photót, ami azóta a világ legnagyobb presztizsű fotóriporteri versenyévé nőtte ki magát. Évről évre több tízezer – idén közel nyolcvanezer – fényképpel pályáznak a világ 125 országából fotóriporterek. Idén tíz kategóriából három magyar nyertest is ünnepelhetünk, amire eddig még soha nem volt példa.
Szinte mindent fotózok, amit érdekesnek találok... - Gecser Ottó
Gecser Ottó, a Brokernet Holding Zrt. vezérigazgató helyettese a World Press Photóról, a fotózásról és kedvenc képeiről.
Három madár, hét történet, betoldások és elágazások - Simon Starling
Simon Starling a kortárs képzőművészet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja. Általában a legkülönfélébb mindennapi tárgyak létrejöttének és felhasználásának a körülményeit vizsgálja, újraértelmezi. 2005-ben elnyerte a fiatal brit kortárs művészeknek évente odaítélt legrangosabb elismerését, a Turner-díjat. Közel másfél éves előkészítés és egyeztetés után, a múlt héten nyílt egyedülálló kiállítása a Ludwig Múzeumban.
Itt a helye mindenkinek! - Barna Tamás, a Brand Festival Digital szervezője
Magyarország első digitális fesztiválja rendkívül színvonalas programokkal, ismert és elismert szaktekintélyekkel várja az érdeklődőket. A rendezvény szülőatyjával, a Republic of Art ügyvezető igazgatójával, Barna Tamással beszélgettünk.
A fotókirály - Szipál Márton
Szipál Márton fotóművész tavasszal lesz 84 éves. 56-ban ment ki Amerikába. Hollywoodban híres sztárok - Leslie Nielsen, Margaux Heminway, Priscilla Presley, John Wayne, ZsaZsa Gabor, John Huston, Timothy Hutton, Olivia Hussey – és sztárjelöltek fotósa volt. Műterme ajtaján csak ez állt: Martin. Sokat keresett: a keresete kétharmadát arra költötte, hogy mindenki azt higgye, fantasztikusan gazdag. Egyharmadából pedig szerényen megélt… Öt felesége volt. 40 év után úgy döntött, hazatelepül. Akit lehet, tegez. Rengeteg története van. Állandóan meséli is őket. Vidáman, nevetve. Legtöbbször hangosan, nyerítve. Érthetetlen, hogy miért nem készül film az életéből.
Fifty-fifty - Konkoly Gyula
N.A: A szentendrei MűvészetMalom egy háromszintes nagy hodály, ahol nem szokás egyéni kiállításokat rendezni. A te negyedszázados termésed sem egy kicsiny mennyiség, így aztán ezzel nincs semmi gond, nagy durranásnak nézünk elébe. Engem a kiállítás címe zavar, „Az én negyedszázadom”, ez nekem túl szép, patetikus, hogy ne mondjam giccses. Miért pont 25 év, és miért csak a tiéd?
3456789101112
10 / 12 oldal
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.