Kedvenc helyek

Friss zene
mïus: Broken Words DALPREMIER! [ electronica / triphop ]
A nemzetközileg is jegyzett, Álmos Gergely-féle mïus harmadik nagylemeze április elején fog napvilágot látni, a berlini Sonar Kollektiv gondozásában. Az Eigengrau második előfutára az amerikai Laura Hahn énekével felvett, különleges kislemez.
mïus: Behind The Line [ nu jazz / triphop ]
Már a Volkova Sisters és Manoya esetében éreztük, hogy lassan, de annál szebben felzárkózunk a „Nyugathoz”. Valahol a fenti két formáció véglet-asszonya közt oszcillál a szintén brit triphopon „felnőtt” Horányi Júlia.
Mïus: World Is Changing [ alternative / electro / pop ]
Zenekar megalakul 2011 nyarán. Zenekar ez év decemberéig megír pár erős számot. Zenekar önerőből feljátssza, kiadja, terjeszti az anyagot. Na így kell ezt! Ha valami tényleg jó, az hamar utat tör magának a közönség felé, a duó bemutatkozó minialbuma pedig kiváló munka.
M.Á.K.: 2001g
(Edge Records) Az egykori gimnáziumi együttes romjain 1994-ben alakult M.Á.K. zenekar (ez a "Megállóhelyek és Átszállási Kapcsolatok" rövidítése) '96 táján koncertjeivel és az (Italozzunk) A 7-esen klipjével, majd a már az énekesváltás után megjelent Utolsó tangó Budapesten című 1997-es lemezével sok kritikus és rajongó szívébe lopta be magát. Az anyag megjelenésekor a magyar punkzene egyik nagy reménységének kikiáltott csapat még azon melegében neki is fogott új dalai elkészítésének, ezek azonban csak most, négy évvel a debütáló anyag után láttak napvilágot.
M.I.A.: Arular
(XL / CLS)„Barna a bőröm, nyugat-londoni vagyok / művelt vagyok, de még menekült státuszban” – közli M.I.A. „Sebezhetőnek szeretsz? / Fegyverem van és egyenlő vagyok / Több szórakozást a népnek!” - énekli máshol, és közben mindenki táncol. A Sri Lanka-i menekültek gyermekeként Nagy-Britanniában született tamil tigrislány minimalista hiphop, baile funk, banghra és dancehall alapokon nyomja vagányul gúnyos, politikus szövegeit. Ha mindig ilyen lenne a world music, érdemes lenne fiatal embereknek is szeretni.
M.I.A.: Kala
(XL)A Sri Lanka-i származású londoni Mathangi ”Maya” Arulpragasam, azaz M.I.A. a 2005 legjobb lemezei közt jegyzett Arular után második albumával beveszi a világot: az időközben Missy Elliott The Cookbookján és Timbaland Shock Value-ján is közreműködő politikus-öntudatos MC-lány Indiában, Angliában, Amerikában és Ausztráliában készítette új anyagát, de afrikai élményeit sem hagyja szó nélkül. Már alig veszi igénybe volt producer-pasija, Diplo segítségét, de a harcos elektro és az egzotikus akcentussal szövegelt mantrák még dúsabb és slágeresebb formát kapnak nála. World music? Inkább world party!
M83: Before The Dawn Heals Us
(Gooom / EMI)A francia M83 kozmikus-elektronikus zenei galaxisának legújabb – szám szerint harmadik – nagycsillaga a vizsgálataink alapján kezdetleges dalformát és hangszeres életet mutat, és egy fokkal közelebb került az egyszerű földi hallgatók befogadó készségéhez. De még így is fényévekre van a mainstream popzene általunk ismert univerzumától.
M83: Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts
(Gooom / EMI)Miközben az Air csillaga a hetvenes évek progresszív-űrrockos ködébe veszve egyre halványul, egy új francia duó tűnt fel üstökösként a földöntúli elektronikus zenék univerzumában. 2003-ban minden kétséget kizáróan az M83 volt a legfényesebb távoli galaxis.
M83: Hurry Up, We're Dreaming [ pop / rock / shoegaze ]
Könnyű álmot hozhat az éj, de hogy a nappal is így tegyen, azt csak az M83 tudja elérni. A franciák ezúttal majdnem másfél órában röptetnek minket. Csodás álmok jönnek.
M83: Saturdays=Youth
(Mute / EMI)Az Anthony Gonzalez vezette francia M83 a legutóbbi két rendes sorlemezével, a még duófelállásban, Nicolas Fromageau társaságában készített 2003-as Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts albummal és a Gonzales által már szólóban jegyzett 2005-ös Before The Dawn Heals Usszal a legjobb, csak hosszas körülírással bekategorizálható XXI. századi produkciók közé emelkedett. A Digital Shades Vol. 1 című 2007-es ambient ujjgyakorlat kitérője után most itt a méltó folytatás: a már trióként rögzített új M83-album, aSaturdays=Youth minden korábbinál dalcentrikusabb, múltba révedő anyag. Szerelmeslevél a nyolcvanas évekhez.
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
#pestiest és szentendrei reggel ?? kis szentendrei programajánló (márc. 4-ig) http://est.hu/esemeny/13735430/uveg-ter-kep
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.