Kedvenc helyek

Friss zene
R. Kelly & Jay-Z: The Best Of Both Worlds
(Jive / EMI)A keleti part aktuális rapkirálya, Jay-Z hihetetlenül termékeny mostanában. Fél év alatt három albumot hozott ki: egy sorlemezt (The Blueprint), egy koncertfelvételt (Unplugged) és most egy R. Kellyvel közös korongot, mely azoknak is bátran ajánlható, akik az R&B cukrosbácsijától sosem vennének semmit.
R.E.M.: Accelerate
(Warner)Bár az R.E.M. bő negyedszázados munkásságáról – melynek korai éveit az And I Feel Fine… és When The Light Is Mine, érett periódusát az In Time és In View válogatások foglalták össze – csak a legnagyobb tisztelet hangján lehet szólni (lásd interjúnkat!), Michael Stipe-ékra az elmúlt években inkább negatív éllel aggatták rá a „veterán rockerek” jelzőt. A szép, de kissé felületesnek ható 2001-es Reveal, illetve a lassú és középtempós dalokat sorakoztató 2004-es Around The Sun irányvonala zsákutcának bizonyult, ezért a Live koncertanyag után a gyökereihez visszanyúló amerikai trió egy karcos, dinamikus – és mint a cím is jelzi, gyorsabb tempójú – stúdióalbummal jelentkezett. Remek előjel a 2008-as Sziget-koncerthez!
R.E.M.: And I Feel Fine…
(Capitol / EMI)Az R.E.M. tagjai 2006-ben ünnepelték első kiadványuk, a Radio Free Europe kislemez megjelenésének 25. évfordulóját, s ennek örömére a korai független periódusuk felvételeit birtokló EMI két gyűjteményt is piacra dobott The Best Of The I.R.S. Years 1982–1987 alcímmel: az And I Feel Fine… válogatáslemezt és a When The Light Is Mine videóösszeállítást. Tökéletes kiegészítők az In Time album és az In View DVD mellé, melyek alcíme The Best Of R.E.M. 1988–2003 volt.
R.E.M.: Around The Sun
(Warner)Az elmúlt 15 évet összegző kiadványok (az In Time slágergyűjtemény, az In View klipválogatás és a Perfect Square koncertfilm) után az R.E.M. új stúdióalbummal jelentkezik, mely egységesebb és emlékezetesebb az előző sorlemez, a 2001-es Reveal anyagánál – és politikusabb is. Erről élőben is meggyőződhetünk, az Around The Sun turnéja ugyanis 2005. január 22-én a Budapest Sportarénát is érinti (a részleteket lásd az est.hu R.E.M.-interjújában).
R.E.M.: Collapse Into Now [ alternative / rock ]
Úgy tűnik, nem csak Peter Buck kapta el a fonalat, aki az előző R.E.M. album, az Accelerate után összehozott egy kiváló lemezt a Tired Pony country projekttel, most pedig újabb jól eltalált számokat játszott fel anyazenekarával, hanem Stipe és Mills is. A Collapse Into Now ismét egy remek R.E.M. album, vagyis nincs új nap alatt. Szerencsére.
R.E.M.: In Time – The Best Of R.E.M. 1988–2003
(Warner)Michael Stipe-ék zenekara 1988-ban adta fel független státuszát és szerződött a Warner mamutcéghez. Az azóta eltelt 15 évet tekinti át új válogatásalbumuk, mely kétlemezes verzióban is piacra került (egy ritkaságokkal teli bónusz-CD-vel), míg a kapcsolódó klipeket az In View című különálló DVD-kiadvány gyűjti egybe.
R.E.M.: Live
(Warner)A R.E.M. korai (And I Feel Fine…, When The Light Is Mine) és kései korszakát áttekintő válogatások (In Time, In View) után egy újabb egyidejű CD és DVD kiadványt kapunk Michael Stipe-éktól, de ezúttal egybecsomagolva. A zenekar negyedszázados történetének első koncertlemezéhez, az Around The Sun album 2005-ös európai turnéjának dublini állomásán rögzített Live-hoz a két CD-n hallható hanganyag mellé ugyanis egy DVD is jár a mozgóképes verzióval. Az elmúlt évtized stúdióalbumainál rockosabb anyag, mely kedvet csinál a 2008 tavaszára várható új sorlemez elé.
R.E.M.: Reveal
(Warner) A Bill Berry dobos kiválásának traumáját kísérletezésbe fojtó Up című útkereső lemez után két és fél évvel a trióra fogyott R.E.M. úgy tűnik, végre magára talált: a Reveal egy gyönyörű, pozitív, nyári hangulatú, nagyon dallamos album - erős Beach Boys-áthallásokkal.
R.O.D: Igazi játékosok
(Warner) Az 1999-es Fila Rap Jam győztes együttese, a bajai R.O.D (ejtsd: "er-ó-dé") valójában duó, de bemutatkozó maxijuk borítóján "családjuk" körében fotóztatják magukat, a közösség fontosságát hangsúlyozva.
Rachid Taha: Made In Medina
(Barclay/Universal) Rachid Taha, az algériai születésű francia énekes-zeneszerző legújabb albumát Párizsban, Londonban, Marrakech-ben és New Orleansban vette fel, ami már önmagában is jelzi azt a multikulturális sokszínűséget, ami a lemezre jellemző.
Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
#pestiest és szentendrei reggel ?? kis szentendrei programajánló (márc. 4-ig) http://est.hu/esemeny/13735430/uveg-ter-kep
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.